Cruciulițe botez

Botezul este o tradiție creștină și un ritual care se face copiilor nou-născuți. Este un rit al admiterii în Biserica creștină prin folosirea apei, așa cum Isus Hristos a fost botezat în râul Iordan. În unele culturi religioase, botezul este de asemenea o practică în care se observă anumite obiceiuri specifice. Se crede că acest proces este o necesitate dacă o persoană vrea să fie mântuită după moarte.

De fapt, în ordinea romano-catolică botezul este unul dintre sacramentele sfinte, deoarece a fost instituit de Isus Hristos ca o modalitate de a da harul sfânt celor care vor fi botezați. De asemenea, în cursul botezului se curăță persoana, care face acest proces, de păcatul original. Luteranii cred că botezul este mandatat de Dumnezeu, între timp, metodiștii cred că este o formă simbolică de a da har și de fapt nu curăță botezul păcatelor lor.

Detaliile ceremoniei botezului variază de la un grup la altul, dar există câteva rituri comune care sunt urmate. În mod obișnuit, părinții și nașii lor aleși aduc copilul la preot, care apoi toarnă apă pe fruntea copilului sau îl scufundă într-un bazin de apă. Unii dintre cei care urmează să fie botezați sunt scufundați parțial sau total în apă, având acest model din practica descrisă în multe arte creștine.

Și chiar dacă nu este necesar pentru ceremonia botezului, mulți părinți trimit invitații de botez.

În timpul ceremoniei, părinții și nașii trebuie să stea alături de copil și să aibă grijă de el sau de ea. Rolul nașilor este acela de a îi veghea pe cei mici pe tot parcursul vieții, iar dacă  în cazul în care se întâmplă ceva rău părinților, aceștia vor prelua „postul” de părinți. Fiecare dintre ei poartă și o lumânare aprinsă pe parcursul ritualurilor botezului.

Un certificat de botez este, de asemenea, un act important pentru ceremonie. Acest lucru este semnat de către persoanele competente și servește ca document oficial,  înregistrând data botezului, precum și un lucru care trebuie păstrat ca o amintire plăcută pentru părinți.

După ceremonia de botez părinții și oaspeții au o petrecere pentru a sărbători acest moment deosebit. Deseori nașii aleși dau daruri copilului. În mod tradițional, unele cadouri precum hăinuțe sau lucruri de valoare sunt date copilului pentru a purta în ziua botezului.

În sărbătorile moderne ale botezului unui copil, părinții vor avea adesea fotografii făcute de un fotograf profesionist si le vor păstra drept amintire într-un album. În acest album unii chiar îi lasă pe musafiri să scrie câteva cuvinte pentru copilul sărbătorit.

Petrecerea de botez în România este, cu siguranță, una care arată foarte mult ca petrecerile de la nuntă. Evident, ceremonia bisericii este una total diferită, având un scop total diferit. Așa cum spuneam, nașii sunt și ei unii dintre cei mai importanți participanți la această slujbă. O bună parte din ceremoniei, aceștia îl țin pe copil.

Ceremonia bisericii se termină după ce copilul ajunge la baie în apa sfântă, marcând botezul ca fiind complet. Petrecerea de botezului este la fel ca majoritatea reuniunilor noastre mari. La această petrecere toți musafirii vor fi poftiți într-o locație cât mai cochetă, unde vor mânca bucate alese, vor avea cele mai bune băuturi și vor dansa toată seara.

O tradiție ce a devenit din ce în ce mai amplă la noi este aceea de a invita ursitoarele la miezul nopții. Acestea vor spune care va fi soarta copilului, dorindu-i o viață prosperă și fericită.

Care este rolul nașilor și ce trebuie să cumpărăm pentru botez?

La biserică, nașii aleși pentru cei mici au câteva lucruri pe care trebuie să le aibă în vedere. Aceștia trebuie să cumpere lumânările de ceară pentru botez, să ia o sticlă cu vin roșu – din care se va da copilului la împărtășanie, o sticluță de ulei de măsline, un prosop, un săpun, mir și o pânză de bumbac sau in pentru a înfășa copilul imediat după procedura de botez – scufundarea în apă.

De asemenea, trebuie să luați pentru cel mic hăinuțe. Dacă este fetiță puteți să optați pentru o rochiță din dantelă sau o fustiță cu o bluziță colorată. Dacă este băiețel atunci puteți să alegeți un costum simplu, alb-negru sau un costum popular.

Și lista continua... trebuie să aveți în vedere și lumânările pentru botez. Tot ei sunt cei care vor prelua plata suma necesară procedurilor religioase. Este evident că sumele diferă de la o biserică la alta si de la un preot la altul, însă va fi o muncă în care va trebui să consultați și părinții pentru preferințe.

Cruciulițe botez

Tot nașii vor fi cei care se ocupă de prinderea cruciulițe botez la pieptul invitaților. Acestea diferă de la model la model. Dacă unii preferă niște modele simple, de argint, unele familii optează pentru cruciulițe botez încrustate cu diferite pietre prețioase și semiprețioase.

În multe zone de la noi din țară, nașii obișnuiesc să cumpere finului/finuței lor un set complet de hăinuțe și pantofiori pentru ziua botezului. La finalul petrecerii, hăinuțele sunt puse deoparte de părinți și sunt oferite copiilor când aceștia devin adulți, astfel încât să le poată oferi la rândul lor, copiilor lor.

Alegerile pot fi numai ale nașilor sau se pot sfătui cu părinții. Hainele se vor cumpăra și în funcție de vremea de afară. Este deja o traditie ca, în botezul creștin, copiii să fie îmbrăcați în hăinuțe de culoare albă. În timp ce acest lucru a fost îndelung acceptat deoarece simbolizează puritatea, tradiția începe să se schimbe, micuțul fiind îmbrăcat, în ziua botezului, în functie de preferintele părinților sau nașilor. Bineinteles, nu există o regulă scrisă a culorilor ce trebuie sa fie purtate de copil în ziua botezului dar, cu toate acestea, negrul este recomandar a fi evitat.

În mod normal, atunci când se optează pentru alte culori, nuanțele pastelate pot fi utilizate în locul albului tradițional, astfel de culori potrivindu-se foarte bine cu copilul. Astfel, cele mai utilizate culori pastelate sunt reprezentate de albastru deschis, roz, verde, galben sau peach.

Botezul copilului. Ce fac nașii în biserică?

Urmează să fiți naș și nu știți ce aveți de făcut? Nu este absolut nici o problemă. Chiar dacă nu vă pricepeți, preotul vă va îndruma și vă va ghida în privința etapelor ce trebuie ce trebuie parcurse în cadrul ceremoniei botezului.

N-ati mai repetat Crezul din liceu? Nici o problemă – puteți lua cu dumneavoastră o cărticică de rugăciuni de buzunar. Alternativ, puteți oricând repeta după preot, nefiind nici o rușine. În plus, în cadrul unui asemenea eveniment emoțiile sunt la locul lor acasă.

Trebuie să știți că slujba Botezului este compusă din Exorcism sau Lepădare și Botezul propriu-zis. Prima parte ajută la ocrotirea și curățarea pruncului de influența duhurilor rele. Tocmai de aceea, în cadrul ceremoniei, preotul vă va întreba dacă vă lepădați de Satana și vă uniți cu Hristos.

Preotul: “Te lepezi de satana şi de toate lucrurile lui, de toţi slujitorii lui, de toată slujirea lui, de toată trufia lui?”,

Naşii: “Mă lepăd de satana!”

Preotul: “Te-ai lepădat de satana?” Naşii: ”M-am lepădat de satana”

Preotul: “Te-ai lepădat de satana?” Naşii: ”M-am lepădat de satana”

Preotul: “Te-ai lepădat de satana?” Naşii: ”M-am lepădat de satana”

Preotul: ,,Suflă şi-l scuipă pe el!”

În a doua parte a botezului, nașii dezbracă copilul sau ajută la dezbrăcarea sa, când le va spune preotul.

Acum urmează și unirea cu Hristos:

Preotul: “Te uneşti cu Hristos?”

Naşii: “Mă unesc cu Hristos”

Preotul: “Te-ai unit cu Hristos?” Naşii: ”M-am unit cu Hristos!”

Preotul: “Şi crezi Lui?”

Naşii: ”Cred Lui ca unui Împărat şi Dumnezeu.”

Preotul: “Şi te închini Lui?”,

Naşii: ”Mă închin Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Treimii celei de o fiinţă şi nedespărţite.”

Apoi, nașii vor da copilul preotului pentru a fi botezat. După acest moment, nașul care a dat copilul îl va lua înapoi, în brațe, pe pânza albă de mir, ce simbolizează veșmântul lui Hristos.

Vor mai fi citite câteva rugăciuni, după care nașii și preotul vor merge la masa special amenajată pentru ca cel mic să fie uns cu Sfântul Mir și să-i fie tuns puțin din păr.

După acest moment, copilul poate fi îmbrăcat cu hăinuțele cele noi.

A doua zi după botez se obisnuiește ca nașii să meargă la fin și să îl îmbăieze. Este o baie ritualică, de „spălare a mirului” la care, tradițional, vor participa numai femeile: mama, moașa, nașa și alte membre ale familiei bebelușului. Nașii vor aduce un alt rând de hăinuțe bebelușului și un mic cadou. Părinții vor pregăti toate cele necesare băiței (inclusiv cosmetice, cădița), dar și o mică masă pentru familie.

Cădița de baie a bebelușului va trebui să conțină următoarele obiecte:

Flori – să fie bebelușul frumos, bani și bijuterii din aur – să fie bogat, apă sfințită – să fie curat, pietre – să fie puternic și rezistent, grâu – să aibă masa îmbelșugată, busuioc și uleiuri parfumate - să miroasă frumos, ou – să fie sănătos (oul trebuie să rămână întreg în cădiță), miere – să fie dulce, lapte – să fie proaspăt, sare – să fie plăcut ca sarea în bucate, un fulg – să fie ușor ca fulgul.

Nașa va unge bebelușul cu mirul de la biserică și îi va descânta cu o crenguța de busuioc, astfel: pe cap (să fie inteligent), la ochi (să vadă numai lucruri frumoase), la urechi (să audă numai învățăminte bune și să le asculte), la guriță (să spună numai cuvinte înțelepte), la mânuțe (să fie harnic), pe piept (să aibă inima iubitoare) și la picioare (să îl ducă oriunde vrea și să îl aducă mereu acasă, la cei dragi).

Pe scurt, dacă vei fi nașul/nașa unui nou-născut, atunci trebuie să ai în vedere de la cruciulițe botez, până la hăinuțele pentru biserică. Fiecare element are rolul de a completa ritualul religios și de a deveni un bun creștin. Dacă la alegerea unor cruciulițe botez lucrurile nu par așa complicate, fiecare acțiune în parte ia timp și vă poate da peste cap programul stabilit.

Nu uita să te înarmezi cu multă răbdare, să îți planifici din timp discuțiile cu părinții copilului – cu siguranță vor fi unele foarte lungi, cu preoții și să pui la punct restul detaliilor pentru acest eveniment. Cu siguranță nu vei regreta o secundă timpul petrecut, iar cel mic te va răsplăti cu un mare zâmbet!

Sorry, no posts matched your criteria.