Hăinuțe botez

Botezul reprezintă unul dintre evenimentele cele mai importante din viața unui copil, dar și pentru familia acestuia, în special părinții. Deoarece botezul semnifică creștinarea micuțului și intrarea lui în comunitatea spirituală, există un ritual specific cu etape ce trebuie urmate, fiecare cu importanța și semnificația sa. Ele sunt provenite îndeosebi din obiceiurile creștin-ortodoxe, dar și din tradițiile populare locale, specifice zonei geografice.

Totuși sunt câteva reguli care se păstrează cu sfințenie oriunde pe teritoriul țării noastre și pe care le respectă orice familie care își botează copilașul proaspăt născut. Lucruri de care, de altfel, trebuie să țină cont și nașii celui mic pentru că și în atribuțiile lor intră ritualuri și responsabilități.

Aspectele principale de care se ține seama, în principal, sunt alegerea nașilor, lumânarea de botez și hăinuțe botez. De regulă, nașii se aleg din familie, sunt moșteniți sau pot fi niște prieteni apropiați. Lumânarea de botez este foarte importantă deoarece semnifică lumina ce se aprinde în sufletul copilului. Nu în ultimul rând, hăinuțe botez sunt de fapt un set de îmbrăcăminte complet ce include și scutece, botoșei, absolut tot ce-i trebuie bebelușului pentru a fi îmbrăcat și încălțat.

Nașii sunt cei care procură hainele

Conform tradiției, nașii adică părinții spirituali sunt cei care ar trebui să se ocupe de procurarea hainelor copilului, însă în ultima vreme, se acceptă și ca părinții să cumpere îmbrăcămintea și s-o aleagă după gusturile lor. Mai ales că după slujba de la biserică urmează petrecerea de botez, ocazie cu care de multe ori părinții schimbă pruncul în alte hăinuțe botez mai potrivite evenimentului festiv.

În cadrul ceremoniei religioase, părinții sunt cei care trebuie să aducă la biserică ulei și vin, ce sunt folosite pentru mirungerea copilului și împărtășanie. Tot părinții vor organiza petrecerea de botez ce urmează după ceremonia religioasă.

Tradițional, hăinuțe botez trebuie să fie albe

După cum am spus mai sus, alegerea hăinuțe botez o pot face nașii sau părinții, în funcție de cum stabilesc între ei lucrul acesta și după preferințele părinților dacă ei vor ceva mai special și personalizat. Există totuși o cerință vizavi de hăinuțe botez în sensul în care cele folosite la slujbă este indicat să fie albe. În botezul creștin, tradiția spune ca pruncii să fie îmbrăcați în haine noi și albe, simbolul lor fiind puritatea ce este pusă în evidență cu acest prilej. Însă tradiția a mai suferit schimbări de-a lungul timpului, iar preferințele personale ale părinților încep să aibă un cuvânt greu de spus, așa că s-a ajuns la un compromis – hăinuțe botez în culori pastel ca să fie toată lumea mulțumită. Evident, se evită negrul și culorile închise precum maro sau bleumarin.

Pentru slujba religioasă este necesar un set care cuprinde mai multe piese. Adică este nevoie de o pânză albă, mare, necusută și nefinisată, așa numita crîșmă (termenul popular), în care va fi pus micuțul după ce preotul îl scoate din apa sfințită. Poate nu este rău să existe și un cordon tot de culoare deschisă nici prea lung, nici prea scurt care va ține pânza pe lângă trupul bebelușului. Se spune în tradiția populară că dacă este prea scurt cordonul, cel botezat se va căsători prea devreme, iar dacă este prea lung, se va căsători prea târziu.

Apoi în vestimentația pentru botez mai intră scutece, îmbrăcăminte și încălțăminte. Nașii trebuie să cumpere prosop și săpun pe care le va folosi preotul înainte de slujba propriu-zisă, așa după cum este obiceiul bisericesc.

Tot tradiția spune că a doua zi după botez, nașa îi face baie copilului proaspăt botezat, după care va fi îmbrăcat într-un alt rând de haine, o păturică și scutece. Hainele copilului de a doua zi le procură tot nașii, în mod normal.

Alegere hăinuțe botez

Atunci când aleg hăinuțe botez, părinții sau nașii se orientează după sexul copilului în ceea ce privește culoarea lor. Desigur că, în majoritatea cazurilor, fetițele vor fi îmbrăcate cu haine și încălțăminte roz, culoarea piersicii sau galben deschis, iar băiețeii în bleu sau verde. Dar culorile mai pot fi alese și în urma preferințelor părinților sau în urma vreunui motiv de ordin sentimental, în care o anumită culoare are o semnificație aparte pentru familie. Alegerea ține de preferințele personale, în cele din urmă.

Apoi sezonul în care se face botezul este iar deosebit de important în alegere, dacă este nevoie de haine mai grosuțe, cu căciuliță, fular, etc. sau mai subțiri, de vară. Cei care aleg îmbrăcămintea micuțului ar fi bine să aibă în vedere câteva lucruri importante, pentru a nu se trezi în situația în care lipsește o piesă necesară din vestimentație sau nu este adecvată anotimpului.

De asemenea, un aspect de care trebuie să se țină seama este mărimea hăinuțe botez și a încălțămintei. S-ar crea o situație nedorită în care copilul nu poate fi îmbrăcat sau încălțat pentru că pur și simplu sunt prea mici și nu îi vin. Așadar, o atenție deosebită ar fi bine să fie acordat dimensiunilor hainelor. Pe de altă parte, chiar este indicat să fie alese un pic mai lărguțe și să nu stea fix pe pielea bebelușului, pentru confortul și sănătatea lui, cu atât mai mult dacă afară este cald. Pielea trebuie să fie lăsată să respire, temperatura copiilor este oricum mai ridicată decât la adulți.

Se mai pune problema din ce material vor fi hăinuțe botez confecționate? Aici nu sunt multe opțiuni, având în vedere sănătatea micuțului. Singurele materiale naturale care nu pot dăuna pielii sensibile a bebelului sunt bumbacul, inul și mătasea naturală. Bumbacul are avantajul că este moale, se mulează perfect pe corp și pe un anotimp rece va ține cald. Mătasea are un aspect mai elegant, mai prețios și nu se șifonează mult la purtare.

În afară de toate acestea, mulți țin cont și de stilul în care să se înscrie îmbrăcămintea. Așadar pot fi alese haine simple sau cu multe detalii și accesorii, într-un stil mai sofisticat. Așa cum  vorbeam în alte articole, se organizează mai nou acele botezuri tematice, în care se păstrează niște elemente și culori de bază. În această situație se va ține mult cont de tema propusă și hăinuțe botez vor urma desigur aceeași linie. Alții vor alege o ținută mai elegantă poate sau cu detalii și accesorii suplimentare cum ar fi nasturi sau bumbi mai speciali, dantelă, floricele, panglici sau broderie deosebită.

În funcție de preferințe sau de anotimp se poate pune accent și pe accesorii cum ar fi căciuliță sau pălărie, jachetă, poșetuțe, săculeți, fular sau eșarfă, ciorăpei, etc. Și accesoriile, detaliile sunt relevante deoarece scot în evidență caracterul festiv al evenimentului, până la urmă.

Se ține cont și de bijuteriile copilului care vor fi făcute cadou tot de nași și constau în nelipsita cruciuliță de argint ce va fi agățată în biserică la gâtul copilului și cerceluși de aur dacă este o fetiță și brățară de aur pentru un băiețel.

Alegerea hăinuțe botez ale celui mic n-ar trebui să constituie o problemă dacă sunt avute în vedere în special mărimea care să fie potrivită, anotimpul, culoarea preferată și bugetul pus la dispoziție. Și asta pentru că hăinuțe botez se găsesc astăzi pentru toate gusturile. În același timp, este indicat să se facă cumpărăturile din timp, în cazul în care este scăpat ceva din vedere, încă ar mai fi timpul necesar pentru a le cumpăra. Ținuta va fi păstrată apoi într-un loc ferit și curat până la botez.

Ofertă variată pentru vestimentație

Oferta pe piață în ceea ce privește hăinuțe botez este destul de largă. Se pot găsi pentru cei care doresc un look elegant costumașe pentru băieței extreme de drăgălașe, asortate și accesorizate cu papion frumos colorat sau chiar cravată. Atenția la detalii în vestimentația pentru copii este uneori uimitoare. Până si batistuța la buzunarul jachetei nu lipsește sau șapca. Pentru fetițe există rochițe de prințesă, din tul, satin sau dantelă în culori pastelate, accesorizate cu diademe sau bentițe de pus pe cap. Tutu-ul este mult folosit la ținutele de botez ale fetițelor dându-le un aer delicat, dar și prețios deopotrivă. Pentru cei care preferă un stil tradițional, se găsesc costume și rochițe inspirate din portul popular, cu fotă, bundiță și băsmăluță, iar în picioare ceva asemănător opincilor.

Vestimentație de botez și online

Cei care sunt mult prea ocupați ca să mai facă turul magazinelor pot achiziționa online tot ceea ce își doresc, mai ales că multe magazine online de profil pun la dispoziție aproape tot ce ar avea cineva nevoie pentru botez. Acestea vin în întâmpinarea clienților cu tot setul necesar începând de la lumânări, mărturii, invitații de botez și terminând cu hăinuțe, scutece și chiar și păturici, prosoape, săpun, mir în sticluțe. Unele pot fi și personalizate cu numele micuțului, dacă se dorește acest lucru. Că oferta este abundentă în materie de botez ar fi vestea bună. Vestea mai puțin plăcută este că hăinuțe botez și în general cele pentru copii nu sunt prea ieftine. În zilele noastre, botezul unui copil presupune pentru părinți sau nași o cheltuială destul de consistentă.

Un costumaș pentru un băiețel se poate cumpăra cu prețuri cuprinse între 135 lei și 400 lei, o rochiță pentru fetițe între 150 lei și 500 lei, în vreme ce un simplu costumaș unisex va costa undeva la 100 lei. Ținutele de botez inspirate din portul tradițional românesc sunt mai scumpe, cel mai ieftin pleacă de la 200 lei și ajunge la 500 lei. Seturile asortate pentru botezurile tematice sunt chiar mai pretențioase din punct de vedere financiar, cel mai mic preț fiind de 500 lei și cel mai scump de 1000 lei. În set intră de multe ori, pe lângă vestimentația completă și cutia pentru botez, lumânare și prosop. Scutecele sunt între 8 lei și 25 lei, iar păturile între 18 lei și 30 lei.

În preț se regăsesc calitatea materialelor din care sunt confecționate hăinuțe botez, accesoriile din pachet, dar și complexitatea ținutei respective. Pentru cine își dorește un botez de poveste, memorabil, posibilitățile sunt nenumărate, dar și bugetul pe măsură.

Totuși, vestimentația bebelului ar trebui să fie o plăcere pentru cei care se ocupă de acest aspect important din viața lui, deoarece botezul are o semnificație aparte. Și fiecare detaliu își are importanța sa în tabloul general al momentului. Așadar, poate n-ar trebui să ne mai gândim la partea financiară a situației și a evenimentului, în cele din urmă. Doar o singură dată în viață este botezul micuțului, nu-i așa?

 

Sorry, no posts matched your criteria.