Lumânări botez

Botezul reprezintă un moment deosebit, ce se face la scurt timp după nașterea unui copil. Practic, botezul este o îmbinare a unei ceremonii religioase creștin-ortodoxe cu tradiții și obiceiuri românești. Ceremonia religioasă este o etapă importantă în viața pruncului și semnifică intrarea lui în împărăția lui Dumnezeu și în comunitatea bisericii. Acolo, în sânul bisericii are loc evenimentul, în cadrul unei slujbe condusă de preotul paroh.

La botez participă în primul rând nașii copilului, ce sunt aleși de părinții acestuia dinainte sau sunt moșteniți. Nașii își asumă obligația, la botez, să aibă grijă și să ocrotească viața spirituală a finului lor. Un întreg ritual se desfășoară în cadrul botezului, cu mici diferențe de la o regiune la alta. Însă pașii importanți sunt ungerea pruncului cu mir pe frunte, pe piept, la mâini și picioare și scufundarea copilului de trei ori într-un vas cu apă sfințită. În cadrul ceremonialului, nașii au obligația să aducă lumânări de botez ce vor fi aprinse în timpul slujbei.

Lumânări botez sau lumina sufletului

Lumânarea de botez semnifică lumina sufletului acelui prunc, de aceea este un obiect de cult foarte important în cadrul  ritualului. Lumina nu poate fi înfrântă de întuneric, arată calea de urmat ființei ce abia s-a născut. Lumânările au menirea să poarte copilașul de la întuneric la lumină, de a-l lumina în călătoria sa prin viață din punct de vedere spiritual.Obiceiul spune că lumânarea este bine să fie împodobită cu flori de crin, frunze de ferigă și floricele din floarea miresei. Floarea de crin este cunoscută în tradiția creștină ca fiind floarea Maicii Domnului, feriga pentru a aduce spor în viață micuțului, iar floarea miresei pentru a nu avea cununiile legate vreodată.

Lumânarea nu este folosită doar în cadrul slujbei de botez, ci și a doua zi la îmbăierea pruncului pe care o va face nașa. Nașul va ține lumânarea de botez aprinsă pe toată durata băiței. În cele din urmă, aceeași lumânare va fi folosită și aprinsă la ruperea turtei și tăierea moțului. În tradiția catolică, se folosesc lumânări binecuvântate cu ocazia Paștelui, în acest fel reprezentând victoria binelui asupra răului.

Lumânări botez - Nu doar un obiect de cult, ci și unul decorativ

În zilele noastre, lumea modernă a făcut ca lumânarea să devină mai mult decât un obiect de cult. Și aici ne referim mai degrabă la aspectul ei, la felul în care este ornată. Pe lângă valoarea spirituală, i s-a adăugat și un rol decorativ prin modalitatea creativă sau cu simț estetic în care este ornat obiectul. De la lumânarea simplă, împodobită cu câteva flori enumerate mai sus, conform tradiției creștine, s-a ajuns acum la o multitudine de forme în care poate fi decorată. Și pentru că botezul unui copil reprezintă un eveniment fericit, de apariție a unui copil pe lume, de ce nu și lumânările nu ar putea căpăta un aspect cât mai festiv și vesel?

Așa încât, tot mai mulți nași achiziționează pentru finuții lor, lumânări de botez cât mai creativ decorate și într-o multitudine de culori. În trecut, tradiția impunea ca lumânarea să fie albă, iar florile să fie cele de care vorbeam mai sus: crini, frunze de ferigă și floarea miresei. Acum, până și biserica acceptă ca lumânările să fie și în alte culori decât alb, iar cum acele flori nu pot fi găsite în orice perioadă a anului, se utilizează destul de des flori artificiale din plastic sau hârtie.

Imaginația și bunul gust nu are limite în a confecționa diferite ornamente pentru lumânări de botez, iar nașii se întrec în a surprinde părinții copilului cu forme cât mai neașteptate. Diversitatea este foarte mare, iar pe site-uri de profil sau în magazine cu specific găsim tot ceea se poate găsi în materie, la prețuri și gusturi foarte diferite.

Lumânări botez - Botezuri tematice

Ca să nu mai vorbim de acele botezuri tematice care se organizează, având la bază o idee centrală, în jurul căreia gravitează tot evenimentul. La genul acesta de botez, întregul trusou al bebelușului este asortat începând de la hăinuțe și terminând cu lumânările care se păstrează în aceeași cheie. Părinții sau nașii copilului pot achiziționa de-a gata tot ce este necesar la un botez, fără a mai fi nevoie să cumpere piesă cu piesă, astfel și timpul dedicate cumpărăturilor este mult redus.

La ora actuală există soluții rapide, magazine online sau site-uri de profil ce își expun o diversitate de modele, pe gusturile și posibilitățile financiare ale fiecăruia. Modelele sunt adaptate sexului bebelușului, dacă e băiat sau fetiță, apoi vreunui trend de modă sau stil. Oferta materialelor din care sunt confecționate este, de asemenea, amplă și aici putem găsi bumbac, mătase, tul, organza sau dantelă. Lumânarea de botez va păstra, în acest caz, tema propusă, fiind ornamentată cu aproximativ aceleași materiale și incluzând elemente din restul trusoului. Desigur că și paleta cromatică este păstrată.

În trecut se foloseau doar flori la decorarea lumânărilor, pentru că așa era tradiția. Astăzi practic nu sunt limite în acest sens. Se pot folosi fluturi, albinuțe, papioane, personaje din desene animate, buburuze, ursuleți, pălăriuțe, chiar și costumașe în miniatură și orice altceva. Totodată, lumânarea poate fi inscripționată cu numele bebelușului, cu data nașterii sau chiar data botezului. O astfel de lumânare poate fi păstrată pentru a rămâne mereu o amintire a momentului atât de important pentru toată familia, cât și un obiect decorativ neprețuit.

Lumânări botez decorate cu flori proaspete

Acum desigur că se poate păstra și tradiția decorării cu flori proaspete, dar acestea vor fi mai scumpe pentru că în anumite perioade ale anului sunt mai greu de găsit. Pentru cei care preferă florile naturale, ei pot găsi lumânări ornate cu adevărate buchete de flori foarte frumoase cum ar fi trandafiri prețioși, orhidee imperiale, lisianthus, hortensii, bujori, frezii, gerberă sau floarea soarelui. Există la îndemână pentru cei ocupați, posibilitatea achiziționării sau comandării online de la anumite florării de lumânări gata decorate, cu buchețelele de flori asamblate într-o manieră elegantă, prețioasă sau îndrăzneață, jucăușă. Acest tip de lumânare este preferată mai ales când este vorba de botezul unei fetițe, florile fiind considerate un simbol al purității și al frumuseții. Uneori și grâul este folosit, în combinație cu alte elemente, deoarece semnifică abundența, norocul, sporul. Florile sunt dispuse pe lumânare într-o formă rotundă, gen glob sau curgător. La acest tip de lumânare se pune la bază un suport umed care reușește să mențină florile în stare proaspătă până la trei zile.

Unele dintre aceste lumânări reprezintă adevărate creații artistice, în care florile sunt folosite ca material de bază pentru alte forme de ornament gen șoricel sau ursuleț, de exemplu. La acest tip de ornament se combină florile cu alte materiale textile sau de alt gen cum ar fi fundițe, fluturi, papioane, buburuze, exact cum se obișnuiește în cazul ghivecelor de flori.

Lumânări botez, forma și dimensiunile

Ca și dimensiuni, inițial lumânarea de botez era destul de lungă, cu dimensiuni de 70 de centrimetri. Și în prezent încă mai sunt preferate mai ales pentru decorațiunile din flori naturale. Însă, în ultima vreme, sunt preferate îndeosebi lumânările ceva mai reduse în dimensiuni, din rațiuni practice, pentru că sunt mult mai simplu de transportat. Cele din urmă nu depășesc 40 de centimetri în dimensiuni și sunt mai degrabă folosite pentru ornamentele artificiale la care se adaptează mult mai bine.

Lumânări botez sculptate, încrustate, cu miez colorat

Sunt extraordinar de multe modele de lumânări de botez în zilele noastre pe piață, oferta este largă. Însăși lumânările au diverse modele spiralate sau în alte feluri, cu încrustații pe ele sau inscripționate cu numele sau data nașterii, botezului. De asemenea, lumânările pot fi sculptate în diverse forme, cu îngerași sau alte figurine, flori, în coloane, cu miez colorat sau cu irizație de culoare. La ele pot fi aplicate strasuri, mărgele, perle, iar la o tematică marină se aplică steluțe de mare sau scoici în diverse culori. Altele au sculptată în ceara lor o bordură florală sau inimioare, ce pot fi mai apoi personalizate cu numele bebelușului. Modelele și decorațiunile sunt atât de frumoase încât, de cele mai multe ori, ele sunt păstrate ca amintire prețioasă de către părinții copilului.

În funcție de complexitatea modelului și de calitatea materialelor folosite, prețurile la lumânări botez variază între 100 de lei și  900 de lei, atât în mediul online cât și direct de la magazin sau florărie.

Alte obiceiuri legate de lumânări botez

În unele zone ale țării, lumânarea este oferită preotului care a oficiat slujba botezului. Preotul o va aprinde la slujba de Paști. În altele, ea este injumătățită, în timp ce una dintre jumătăți rămâne în posesia părinților, care o vor aprinde la rugăciunile pentru copil. În Moldova, de exemplu, după slujba de botez, la venirea acasă, nașa pruncului face semnul crucii cu focul lumânării de tocul ușii, apoi o stinge în același loc. Abia după acest ritual, bărbaților le este permis să intre în casă.

Din vremuri vechi, în anumite regiuni se crede că lumânarea de botez are puteri magice vindecătoare, drept urmare este păstrată cu mare sfințenie și grijă. În unele cazuri, lumânarea este păstrată pe toată perioada copilăriei celui botezat și aprinsă în momente speciale, de ziua de naștere sau ori de câte ori este bolnav.

Se spune că este bine să fie păstrată într-o cutie, înfășurată într-o bucată de bumbac de preferință albă sau o culoare deschisă, laolaltă cu ramuri de busuioc sfințit. În acest mod, lumânarea va rezista mai mult timp, poate chiar pe toată perioada copilăriei.

În alte zone ale țării, partea de jos a lumânării se tăia și se dăruia nașei, ce avea rol în casă de pavăză și era ținută la icoană. La rugăciuni, ea aprindea bucata de lumânare sau o folosea la descântec.

Indiferent de diferitele tradiții, de aspectul ei sau cum este ornată, nu trebuie uitate importanța și semnificația principale ale lumânării de botez. În mod cert, este vorba de un obiect deosebit de important și necesar în cadrul slujbei religioase, dar și în viața spirituală a micuțului proaspăt creștinat.

Sorry, no posts matched your criteria.