Mărturii botez

Botezul este un eveniment deosebit în viața unui copil. El marchează creștinarea micuțului, în cadrul căruia are loc slujba religioasă propriu-zisă urmată de o masă la care sunt invitați familia și prietenii părinților. Botezul cuprinde două aspecte principale: cel religios și cel social. Așa cum și venirea pe lume a copilului implică atât viața lui spirituală, cât și cea socială, fiecare dintre ele având importanța sa.

De cele mai multe ori, părinții bebelușului acordă mare atenție ambelor aspecte, iar dacă au posibilitatea să-și rezerve timp dinainte, vor încerca să organizeze totul în așa fel încât să iasă cât mai bine. În vreme ce ceremonia religioasă depinde mai mult de biserică, pentru că acolo are loc totul și se realizează prin intermediul preotului, a doua parte revine total în grija familiei copilului. Ea va stabili cum va fi organizată mica petrecere, locul în care se va desfășura și numărul invitaților. De regulă, familia și mai ales părinții acordă importanță acestui eveniment deoarece el reprezintă practic, prima petrecere oficială din viața celui mic.

Obiceiul mai vechi al petrecerii de botez

Petrecerea de după slujbă are la origine un obicei mai vechi în care a doua zi după botez, familia copilului trebuia să deschidă ușa tuturor celor care doreau să vină, să-i aducă daruri și să-i facă urări de noroc și sănătate. În vechime, după ce se venea acasă de la biserică, nașa punea pruncul în pragul casei și îi rostea mamei , înainte ca aceasta să-l ridice de jos ”Păgân mi l-ai dat, creștin ți l-am adus!”. Apoi, pentru masă se tăia o găină și se făcea o supă cu tăiței și o tocană din care erau serviți mesenii sosiți la fericitul eveniment. Nu se făceau invitații la petrecerea de după botez, ci venea cine dorea iar unii aduceau cu ei și mâncare. Femeile veneau cu mâncarea, iar bărbații cu băutura. Petrecerea era însoțită și de muzică.

În zilele noastre, petrecerea a luat amploare, iar organizarea este mult mai sofisticată. Acum se fac invitații dinainte rudelor și prietenilor, iar petrecerea se poate desfășura în sala unui restaurant și nu neapărat în casa părinților micuțului. Invitații nu mai vin cu mâncare, aceasta este asigurată de familia ce organizează totul, în schimb aduc cadouri copilului sau darul poate fi și în bani. Petrecerea în sine s-a diversificat foarte mult, s-au adăugat între timp și alte obiceiuri din alte țări la cele deja existente la noi.

Multitudinea detaliilor de care se ține cont la botez depinde doar de măsura în care părinții și nașii se hotărăsc pentru o petrecere restrânsă, între membrii familiei, acasă, sau pentru ceva mai de amploare, cu mulți invitați, la restaurant. Însă ultimele tendințe în materie impun niște pași pe care cei mai mulți îi urmează tot mai mult.

Cum este și cazul acelor mărturii botez, care reprezintă o amintire pe care o dăruiesc cei din familie celor sosiți la eveniment. În semn de mulțumire și apreciere, la plecare le sunt oferite invitaților mici atenții care să le aducă aminte participanților de botezul celui mic.

Mărturii botez, o tradiție din Evul Mediu

Oferirea de mărturii botez este un obicei mai vechi provenit din rândurile păturii sociale mai avute, care își permitea să mai facă și mici daruri cu ocazia botezului. Tradiția pleacă din Evul Mediu, din zona țărilor mediteraneene și Europa Centrală, unde se ofereau mici cadouri familiei sau persoanelor care erau invitate și prezente la ocazii speciale precum nunți, botezuri, aniversări, comuniuni sau încheierea studiiilor. Aceste mici cadouri care erau numite ”bomboniere” în limba italiană deoarece conțineau bomboane sau dulciuri (migdale glazurate sau fructe confiate) erau oferite participanților la petrecere în semn de reconoștință și apreciere pentru sprijinul și susținerea lor. În acea vreme, suvenirul se trimitea și celor care nu putuseră veni la festivitate dintr-un motiv sau altul, dar care oferiseră totuși un cadou, la rândul lor. Rolul mărturiilor era dublu, acela de a transmite ”mulțumesc” , dar și ca dulce amintire de la evenimentul festiv.

Termenul ”bomboniere” se pare că vine din franceză, de la ”bombonniere” constituite din mici  recipiente umplute cu dulciuri rafinate. Ele erau considerate aducătoare de noroc pentru cel ce le primea. Obiceiul a devenit popular și s-a răspândit în secolul al XV-lea în Italia și Anglia. În Italia, la logodnă, viitorii miri și familiile lor făceau schimb de cutiuțe frumos decorate, umplute cu bomboane sau zahăr. În Anglia, în familiile din înalta societate, se ofereau acele ”sweetmeat box”, cu rolul de a ura simbolic, la ocazii speciale, fericire și prosperitate.

Mai târziu, materialele din care erau lucrate au început să fie obișnuite, devenind astfel mai accesibile și mai populare.

La noi, tradiția a fost adoptată și termenul transformat în ”mărturii”.

Mărturii botez în cele mai variate forme

Cu trecerea timpului, locul cutiuțelor a fost luat de combinații de tul, organza, dantelă sau mătase în care sunt puse cinci bomboane, simboluri de sănătate, fericire și prosperitate. De obicei, sunt însoțite de o etichetă din carton sau hârtie  inscripționată cu data și numele celui botezat.  Conform tradiției înpământenite, mărturii botez se așează pe masă, înainte de sosirea invitaților, în fața fiecărei persoane participante sau se pot oferi la final, la plecarea acestora.

La noi, în majoritatea zonelor țării, invitații mai primesc mici cruciulițe, ca simbol al creștinării pruncului proaspăt născut. De asemenea, se mai fac cadouri nașilor și celor apropiați din familie cum ar fi ștergare, obiecte de îmbrăcăminte, de uz casnic, colaci împletiți sau vin.

Au început să fie confecționate ulterior  alte obiecte frumoase, decorative, cu forme din cele mai variate cu putință. Uneori se mai oferă mici obiecte din argint, lumânări parfumate sau chiar sticle de vin.

În ziua de azi, forma și valoarea mărturiilor depinde doar de simțul estetic al celui care le alege și de bugetul pus la dispoziție pentru așa ceva. Acum mărturii botez se pot achiziționa de oriunde sau se pot confecționa chiar de cineva din familie, dotat cu imaginație creatoare. Ele pot fi simple, elegante, haioase sau personalizate în diverse moduri, cu rame de poză sau inscripționări pe etichete prinse. Practic, în ziua de azi, nu mai există un standard ce trebuie respectat, iar varietatea este foarte mare in ceea ce le privește.

Materialele din care sunt confecționate, de asemenea, ating o paletă largă: ceramică, plastic, cristal, metale prețioase (aur, argint), sticlă, pietricele colorate, lemn, carton, materiale textile gen bumbac, catifea, dantelă, in. Mărturii botez sunt realizate atât handmade, cât și în serie. Tradiționala cutiuță cu zahăr rafinat în ea a fost înlocuită recent cu un borcănel cu miere , bomboane în săculeț sau batoane de scorțișoară decorate cu panglici colorate.

Pentru că preferințele părinților sunt variate, simple sau mai sofisticate, și oferta pe piață s-a diversificat enorm. Se pot găsi mărturii botez deosebite, frumoase sau practice, ce se pot folosi mult timp după petrecere. În acest sens, există gata confecționate și se pot și personaliza acele mărturii sub formă de magneți, clipsuri sau chiar dopuri de sticlă frumos decorate. Unii vor să păstreze specificul ludic al evenimentului și ar dori să lase suvenir invitaților mărturii botez sub formă de jucării sau cu figurine: ursuleți, broscuțe, buburuze, fluturi, îngerași, pușculițe.

Modelele sunt adaptate de multe ori la specificul botezului, dacă este tematic, se vor păstra în linia propusă de la bun început. Sunt firme care vin cu oferta completă de trusou pentru bebeluș în care se regăsesc de la lumânări de botez, hăinuțe, până la mărturii botez și invitații pentru petrecere. În acest fel, părinții sau nașii procură din același loc tot ce au nevoie pentru botezul micuțului.

Pentru cei care doresc un botez mai elegant, mărturii botez pot fi iconițe din argint sau cristal, casete din porțelan, inimioare din cristal, oglinjoare, gentuțe din satin, diverse figurine în stil baroc, semne de carte din email sau cu perle.

Cele handmade pot fi căsuțe din lemn sau de genul celor croșetate din lână sau macrame– botoșei, suzete, papioane, săculeți umpluți cu plante uscate, suporturi de pahare, pălăriuțe, rame pentru poze, coșulețe, clopoței. Tot de mână sunt și cărucioare realizate din metal sau diferite obiecte din piele naturală sau ecologică.

Prețurile mărturiilor diferă mult în funcție de calitatea materialelor din care sunt lucrate și de complexitatea lor. De asemenea, diferența o face dacă sunt realizate handmade sau de gata.

Cu un preț între 0,80 lei și 1 leu se pot achiziționa acele cutiuțe simple de carton sau suzete, cu 1,50 lei sau 2 lei diferite figurine ca buburuză, ursuleț, etc. Pentru unele mai elegante, mai sophisticate, prețul crește. Niște botoșei de cristal ajung pe la 4 lei, diverse figurine din sticlă la 6 lei, magneții personalizați sunt între 5-6 lei, iar o mini-ramă foto la 4, 5 lei.

În vreme ce un dop de sticlă ornat cu inimioară de cristal este 8 lei, o mașinuță de lemn - 10 lei, o linguriță de ceai din argint - 11 lei, iar o iconită sau ramă foto placată cu argint ajunge la 10, 12 lei.

Indiferent de forma sau valoarea sa, mărturia de botez își păstrează încă și în prezent semnificația inițială de la care a plecat, și anume aceea de a dărui participanților la botez o amintire plăcută, cu valoare sentimentală și un ”mulțumesc” personalizat.

 

Sorry, no posts matched your criteria.