Meniu botez

Botezul reprezintă primul eveniment creștin, dar și social în viața unui copil, de o deosebită importanță. Creștinarea celui mic este sărbătorită și într-un cadru cu invitați din familie, prieteni, cunoscuți, care doresc să fie prezenți și să facă daruri proaspătului intrat în comunitatea religioasă. Cei care doresc o petrecere în cadru mai restrâns, doar cu membrii familiei eventual și cu câțiva prieteni apropiați aleg de regulă domiciliul ca loc de desfășurare sau într-un salon mai micuț al unui restaurant. Însă dacă numărul invitaților este mai mare și petrecerea se vrea a fi mai cu pretenții se organizează într-un local mai încăpător.

Pregătirile trebuie făcute din timp util, iar pe măsură ce organizarea petrecerii implică mai multe detalii, fast sau o tematică specifică, atunci pregătirile ar trebui să aibă un avans considerabil. Tocmai în ideea de a avea timpul necesar pentru a fi puse la punct toate lucrurile și a nu omite vreun aspect important.Tot din acest motiv, restaurantul sau salonul ar fi bine să fie închiriate cu ceva timp înainte de ziua botezului. Mai ales în sezonul nunților, când majoritatea sunt închiriate déjà cu mult timp înainte și nimeni nu ar vrea să riște să nu mai găsească salon liber.

În organizarea petrecerii, meniu botez are un rol foarte important în reușita evenimentului. Putem spune că meniu botez este al doilea pas după alegerea restaurantului. Preparatele ce vor fi servite sunt pentru invitați și, în definitiv, toată petrecerea este făcută chiar pentru ei. Așadar, este firesc ca organizatorii să fie gazde bune și să-și dorească la final ca invitații să plece mulțumiți de la eveniment. Cu atât mai mult pentru cei care își doresc o petrecere cu stil, unde pretențiile sunt crescute de la bun început.

În alegerea meniului, în primul rând se ține cont de categoria socială din care fac parte invitații. Dacă sunt oameni modești  sau petrecerea se organizează acasă, poate nu este cel mai potrivit lucru să alegem un meniu botez sofisticat, ci bucate simple, chiar neaoșe, dar gătite bine. Sunt acele meniuri de bun simț care merg în aproape toate situațiile atunci când participanții nu sunt cu ștaif și care apreciază niște sărmăluțe făcute ca la mama acasă sau o friptură cu cartofi, asezonată cu o salată.

Dar dacă dimpotrivă, este vorba de o petrecere elegantă, cu invitați din anumite medii sociale mai aparte, se poate apela cu încredere la un meniu botez mai variat și mai select, pentru a satisface gusturi mai rafinate. Într-o atare situație, poate fi o idee ca meniul să fie inspirat din bucătăria internațională. Dar atenție! Preparatele internaționale trebuie gătite de un bucătar iscusit și cu experiență în așa ceva. Din acest motiv, este indicat să fie închiriat din timp un salon bine clasificat. Numai bucătari ai unor asemenea restaurant vor putea găti așa cum se cuvine preparatele internaționale sau mai pretențioase. Nu vă hazardați la un meniu botez mai sofisticat, dar într-un restaurant de două stele, de exemplu. Riscați să aveți la petrecere pe masă bucate preparate îndoielnic, mediocre sau mai rău de atât.

De asemenea, la meniul de botez se va ține cont de tematică, dacă este cazul. Se pot adapta deserturi din meniu botez la subiectul ales. Dacă tema este Mickey Mouse, tortul poate avea în top o figurină inspirată din celebrul personaj de desen animat, sau tema poate fi biberonul și atunci tortul poate fi sub formă de biberon. La fel de bine pot fi animăluțe sau fluturi, elemente ce pot fi ușor integrate în meniu, dar chiar și în decorul salonului.

Totodată trebuie stabilită de la bun început forma de servire a preparatelor. În sensul în care se va allege varianta clasică, la mese sau bufet suedez. În cazul în care se alege a doua variantă, amplasarea acestuia este importantă pentru a evita aglomerarea și cozile. Dacă organizatorii preferă maniera clasică a servirii la mese, trebuie avut grijă ca personalul localului să fie suficient pentru a putea servi pe toată lumea.

Indiferent de forma de servire, orice meniu botez de botez trebuie să aibă cel puțin trei feluri de mâncare de servit la petrecere: aperitiv, fel principal și desert. Acesta este un minim necesar, de la care se poate diversifica cu gustări de diferite tipuri sau mai multe feluri de desert.

În alegerea meniului de botez, nu trebuie omiși vegetarienii sau cei care țin dietă. Pentru aceștia, se va pregăti un meniu botez complet separat de restul, cu produse vegetariene sau dietetice. Totodată, dacă printre cei prezenți sunt și persoane cu diferite afecțiuni, se vor comanda preparate fără sare, condimente sau zahăr. Este bine ca toți invitații să simtă că li se acordă atenție în mod egal și că nu sunt neglijați.

O atenție deosebită necesită partea dulce a meniului, în special tortul. Practic, nu prea mai există petrecere de botez fără nelipsitul tort, care a devenit vedeta culinară a evenimentului. Este foarte mult în tendințe ca tortul să fie adaptat la tema botezului. Plus că tăierea tortului reprezintă momentul culminant al petrecerii, însoțit de confetti sau artificii. Tortul poate fi  comandat dinainte de la o cofetărie, după preferințele părinților.

Însă pe lângă tort, în meniul de botez se mai pot introduce și alte dulciuri, cum ar fi prăjiturele sau bomboane. Oferirea de bomboane face parte dintr-o tradiție mai veche din Evul Mediu, în care familiile nobililor ofereau la botezul copilului lor migdale glazurate sau zahăr invitaților. Unii mai păstrează și acum obiceiul, de aici provin binecunoscutele mărturii dulci adaptate la zilele noastre cu bomboane.

De asemenea, se mai poate crea și un candy bar. Candy bar este acel loc special amenajat pentru dulciuri. Cei prezenți se pot servi de acolo cu bomboane, prăjiturele și alte apetisante deserturi. Candy bar este foarte nimerit la petrecerile în care s-a optat pentru bufet suedez. Pe de altă parte, copiii nu au răbdare să aștepte momentul desertului, iar în acest fel se poate veni în întâmpinarea lor. Aranjamentul său poate fi deosebit, putând fi unul dintre acele accente pozitive, festive. El poate fi adaptat la tematica evenimentului sau să aibă o identitate proprie, în funcție de preferințe. Acest tip de aranjament este foarte potrivit la evenimente speciale, cu atât mai mult atunci când se dorește o petrecere în care domnește rafinamentul.

Partea bună a candy bar-ului este că flexibilitatea este mare în alegerea dulciurilor, tematica, culoarea sau alte detalii de décor care îl pot face un colț atractiv gustativ, dar și vizual. Se poate organiza un colț dulce clasic, tradiționalist într-un décor minimalist sau poate fi mai aparte cu dulciuri rafinate din diferite zone ale lumii.

Și aici se poate jongla cu culorile, în funcție de sexul celui mic. Pentru adepții clasicului, se poate merge pe roz sau galben dacă este fetiță și bleu sau verde, dacă este băiețel. Dulciurile pot fi completate printr-un décor format din figurine de marțipan sau zahăr topit inspirate din personaje de desen animat sau fructe multicolore.

Candy bar-ul poate conține dulciuri ca macarons, brioșe, minișarlote, cupcakes, cheesecakes, candypops, bomboane sau bezele. Mărturiile de botez pot face parte din candy bar și se pretează foarte bine aici acele cupcakes, macarons sau bomboane, care ambalate în cutii speciale pot fi puse pe masă în dreptul fiecărui invitat sau oferite la plecare. Aspectul în care sunt servite este la fel de important ca și gustul, iar colțul acesta poate face deliciul celor prezenți. De aceea, brioșele pot fi decorate cu stegulețe cu mesaje amuzante. Chiar și bufetul poate fi decorat cu mesaje din loc în loc, ca din partea micuțului sărbătorit.

Candy bar se poate adapta și la gusturile celor care preferă dulciurile sănătoase și atunci locul bomboanelor și prăjiturilor este luat de fructe de diferite feluri, budinci sau șerbeturi. Astfel de dulciuri sănătoase pot deveni în același timp și mici gustări între felurile de mâncare.

Pentru cei cu adevărat sofisticați, se poate opta și pentru varianta fântânii de ciocolată. Aceasta poate reprezenta un adevărat punct central al petrecerii de botez pentru copii, dar și pentru adulți deopotrivă, în special pentru marii iubitori ai ciocolatei. Se poate merge pe diferite sortimente de ciocolată: belgiană, neagră sau albă. Sfatul ar fi ca fântâna de ciocolată să fie asortată cu fructe de sezon sau pișcoturi pentru ca entuziasmul invitaților să fie garantat. Fântâna de ciocolată se poate face pe dimensiuni și cantități diferite de ciocolată, în funcție de numărul invitaților. Fructele pot fi aduse de către gazdele evenimentului și așezate lângă fântână.

La final, dar nu în cele din urmă, atenție mare trebuie acordată și băuturilor servite la petrecerea de botez. Aici este o flexibilitate mai mare, având în vedere că numeroase restaurante pun la dispoziție meniul de botez în ceea ce privește mâncarea, iar băutura se poate aduce de organizatori de acasă. Cu excepția apei sau a băuturilor răcoritoare. Sau mai există varianta free bar pus la dispoziție de unele localuri, unde pentru un preț stabilit dinainte consumul de băuturi alcoolice și nonalcoolice este nelimitat.

Este bine de știut că băuturile, mai ales cele răcoritoare sunt consumate în cantități mai mari decât cele alcoolice. Așa încât, la acest capitol nu are voie să lipsească apa plată, minerală și sucurile de cel puțin două tipuri. În ceea ce privește băuturile cu alcool, este ideal să se regăsească pe masă cel puțin câteva sortimente cum ar fi șampania, vinul și o băutură spirtoasă de genul unui whisky sau coniac.

Șampania poate fi servită la final, în momentul aducerii tortului, fiind băutura cu nota cea mai sărbătorească dintre toate. Trebuie ținut cont că gusturile diferă de la persoană la persoană, dar ca toate gusturile să fie satisfăcute, băuturile demi-seci sau demi-dulci sunt alegerea cea mai potrivită. Vinurile demi-seci se vor servi la mâncare, iar cele demi-dulci la desert. Dacă barul se dorește a fi unul mai bogat, el poate fi variat cu băuturi de genul lichior, vermouth sau cocktail-uri pregătite de barmanii localului. Nu va fi omisă cafeaua sau espresso, ce va fi servită mai spre finalul petrecerii.

 

 

 

Sorry, no posts matched your criteria.