Cum tratăm problemele stomatologice în sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pentru orice femeie, perioada sarcinii este una foarte solicitantă atât psihic, cât și fizic. Totuși, nimic nu poate fi mai frumos decât gândul că aștepți venirea pe lume a propriului copil, iar în toata această perioadă trebuie să te menții cât mai sănătoasă și în formă, pentru a putea duce sarcina cu brio la bun sfârșit și pentru a da naștere unui micuț sănătos și frumos. O categorie specială de încercări la care te poate supune o sarcină sunt cele referitoare la problemele de ordin stomatologic. Pe parcursul sarcinii, pot apărea foarte multe modificări fiziologice, care pot expune sănătatea danturii mamei. Tocmai de aceea, nu trebuie să eziți să te prezinți la stomatolog atunci când ești gravidă, iar un prim pas pe care îl poți face pentru a avea grijă de tine și de făt este să te programezi la un control, folosindu-te de informațiile de pe Denttaglio.ro. Cum gestionezi situațiile apărute pe parcursul celor nouă luni de sarcină?

Ce probleme stomatologice pot apărea pe parcursul sarcinii

Problemele care pot afecta sănătatea dentară pe parcursul sarcinii sunt destul de variate. Caria dentară este mai frecventă cu 20% în cazul gravidelor, iar problemele apar cel mai des în prima jumătate a sarcinii. Totodată, femeile însărcinate sunt mult mai expuse riscului agravării cariilor, astfel că ele trebuie tratate rapid. Gingivita este un fenomen foarte întâlnit în cazul femeilor însărcinate, începând cu lunile 2 și 3 de sarcină, atunci când volumul papilelor interdentare începe să se mărească. Apogeul este atins în lunile 5 și 6, iar hipervascularizația conduce la sângerări care pot apărea foarte ușor și frecvent, la orice atingere. Nici paradontoza nu este o boală de care gravidele să fie ferite. Gingia este afectată puternic, ceea ce conduce la riscul mobilității de gradul 1 și 2 a dinților. În fine, hiperestezia dentinară este o altă problemă destul de des întâlnită. Ea se caracterizează printr-o sensibilitate foarte mare a danturii la contactul cu elemente calde, reci, dulci sau acre.

Specificul tratamentului stomatologic pe parcursul sarcinii

Primul trimestru de sarcină este perioada în care tratamentul stomatologic trebuie evitat pe cât de mult se poate, întrucât atunci se formează organele viitorului copil, iar stimulii exteriori pot să afecteze dezvoltarea acestora. Totodată, anesteziile și radiografiile se efectuează în condiții de maximă atenție, din același motiv. Perioada următoare, respectiv trimestrul II de sarcină este cea mai prolifică din punct de vedere al eficienței tratamentelor medicamentoase, astfel că atunci se recomandă a se efectua și intervențiile stomatologice. Ultimul trimestru de sarcină este și el dificil, pentru că stresul provocat de intervențiile medicale poate să conducă la nașterea prematură a fătului. Din punct de vedere al tipului de intervenții posibile pe parcursul sarcinii, extracțiile nu se efectuează decât între luna IV și luna VII de sarcină, iar în primul trimestru și în ultima lună trebuie evitate. Anesteziile se efectuează doar cu ajutorul tratamentelor anestezice care nu conțin adrenalină, pentru că această substanță poate să provoace contracții și, prin urmare, avort sau naștere spontane. Radiografiile sunt și ele un subiect foarte complicat. Mulți specialiști recomandă evitarea lor pe parcursul întregii sarcini, în timp ce alții sunt mai permisivi și impun să nu se facă radiografii doar pe parcursul primului semestru de sarcină. În orice caz, dacă nu există niciun motiv urgent pentru a fi efectuată o radiografie, acestea trebuie amânate până după ce copilul se naște.

Din punct de vedere al tratamentului stomatologic, antibioticele se administrează doar cu acordul ginecologului și al unui pediatru, iar tetraciclina este interzisă, în vreme ce penicilina trebuie evitată în primul trimestru. Tratamentul efectuat trebuie să fie blând, scurt și cu precădere în trimestrul al doilea al sarcinii.

Restricțiile impuse de sarcină, atunci când vine vorba de tratamentul stomatologic, trebuie să încurajeze totuși o igienă dentară mult mai atentă decât în condiții obișnuite și o colaborare eficientă cu medicii stomatologi, ginecologi și pediatri.

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *