De ce este atât de important să vă întăriți legătura pe care o aveți cu copilul?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Toți copiii se nasc cu nevoia de bază de a stabili o relație sigură cu ambii părinți. Este vorba despre ceea ce s-ar numi „atașament”. Prin natura lor, copiii formează rapid o legătură cu acele persoane care le sunt aproape în majoritatea timpului. Prin urmare, se poate spune că relațiile pe care le are copilul și calitatea lor joacă un rol esențial în viața lor. Dacă prima legătură de atașament a unui bebeluș este aceea cu mama sa, cea pe care o are cu tatăl său este la fel de prețioasă. Se întâmplă, de asemenea, să se formeze o legătură de afecțiune cu o altă figură părintească, cum ar fi o mătușă, un bunic sau chiar un educator. Totuși, cea mai importantă legătură rămâne aceea pe care copilul o are cu părinții săi.

Beneficiile unei legături puternice de atașament

Cu cât este mai puternică legătura de atașament dintre copil și părinți, cu atât copilul va fi mai bine echipat pentru a face față dificultăților vieții. Un copil care se simte iubit și protejat va ști că este demn de afecțiune și va avea o percepție foarte pozitivă asupra celorlalți. Îi va fi mai ușor să îndrăznească să exploreze și se cerceteze teritoriile necunoscute. Din moment ce știe că poate conta pe părinții săi, practic copilul dezvoltă o mai bună încredere în sine și se va dezvolta armonios atât din punct de fizic, cât și emoțional și intelectual. Pe scurt, calitatea legăturii de atașament este intim legată de calitatea relațiilor viitoare ale copilului, deoarece facilitează dobândirea abilităților sociale, cum ar fi empatia. În plus, studiile au arătat recent că băieții care dezvoltă o legătură puternică de atașament sunt de trei ori mai puțin susceptibili să aibă probleme de comportament la școală, chiar dacă au crescut într-un mediu defavorizat.

Ce probleme apar dacă legătura părinte-copil este una deficitară?

Copiii care nu se bucură de o legătură puternică de atașament cu părinții lor dau dovadă de mai puțină încredere în ei înșiși. De asemenea, lucrează mai greu ca parte dintr-un grup, deoarece au tendința de a se feri de oamenii din jur. Unii copii dezvoltă chiar o atitudine de neîncredere față de adulți. Pe termen lung, copiii care nu reușesc să stabilească o legătură adecvată de atașament măcar cu o figură maternă sau paternă sunt mai predispuși să fie agresivi, provocatori sau hiperactivi. De asemenea, ar avea mai multe dificultăți și probleme lingvistice la școală.

Cum se consolidează legătură părinte-copil?

Primii ani de viață sunt semnificativi pentru a stabili o legătură de atașament, iar anumite comportamente sunt capabile să o favorizeze. De exemplu, vă puteți mângâia bebelușul atunci când plânge. Dacă bebelușul nu a împlinit încă 18 luni și plânge pentru că vrea să fie mângâiat, atunci încercați să îl liniștiți. Dacă îl mângâiați, asta nu înseamnă că cedați în fața lui, ci îi arătați că poate conta pe voi. De asemenea, încercați să reacționați rapid. Dacă răspundeți rapid la plânsetele sale, bebelușul va experimenta mai puțin stres și se va simți în siguranță.

Ceea ce mai puteți face în fiecare clipă este să dați dovadă de tandrețe, așa că mângâiați-vă copilul, cântați-i, legănați-l și vorbiți-i cu blândețe. Mai apoi, când copilul va crește puțin mai mare, îl puteți înscrie la prima grădiniță online din România care ajută părinții să se ocupe de educația copiilor lor chiar din confortul propriei case, propunând metode de învățare moderne și eficiente. Prima grădiniță online din România își propune să completeze educația pe care părinții încearcă să le-o ofere copiilor lor încă din primii ani de viață și chiar să fie un sprijin solid pentru copiii aflați într-o continuă dezvoltare.

În cele din urmă, acceptați-vă copilul exact așa cum este, căci cu toții avem puncte tari și puncte slabe. Acceptându-vă copilul așa cum este, fără să îl judecați, contribuiți la stima sa de sine. Uneori, părinții se pot simți copleșiți, mai ales dacă au de-a face cu o situație deosebit de dificilă, așa că este recomandat să cereți ajutorul unei persoane de încredere.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *