De ce perioada grădiniței contează atât de mult?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Amintirile din copilărie, mai exact din primii ani din viață, nu sunt întotdeauna clare și relevante pentru copil. Acest lucru se întâmplă deoarece informațiile stocate în mintea omului la vârste foarte fragede sunt numeroase, dar foarte noi și dificil de păstrat pe termen foarte lung. Cu toate acestea este perioada în care se formează atașamente față de părinți și copilul învață să recunoască care sunt locurile sigure pentru el, acele locuri în care este iubit și protejat indiferent de situație.

De ce perioada grădiniței contează atât de multEste și perioada în care se dezvoltă tot felul de frici și de fobii, mai ales pentru că imaginația copilului este alimentată permanent cu imagini și contexte complet noi pentru el. Rolul părinților este acela de a comunica și de a-i explica tot ceea ce are nevoie să știe, pe înțelesul lui, pentru a nu devenit timorat sau speriat fără motiv.

Timpul petrecut la grădiniță este definitoriu pentru caracterul care se conturează, pentru modul în care copilul va evolua în viață. Relațiile și interacțiunile pe care le stabilește se produc în funcție de încurajările și sprijinul pe care îl primește, atât din partea părinților, cât și a educatorilor și, indirect, din partea copiilor din colectiv.

Prima grădiniță online din România propune o nouă variantă de comunicare, și anume comunicarea virtuală. Această alternativă este cumva o opțiune destul de interesantă pentru părinții care vor să petreacă și mai mult timp cu copilul. În acest mod vor putea interveni dacă este cazul pentru a-l sprijini pe cel mic și, desigur, vor reuși să îl cunoască și mai bine prin observarea comportamentului pe care acesta îl are în raport cu îndrumătorii săi, dar și cu colegii.

Indiferent de modul în care copilul interacționează cu persoanele pe care le întâlnește la grădiniță, este important ca acesta să învețe să aibă un comportament frumos cu toată lumea. Anii petrecuți la grădiniță sunt foarte importanți deoarece reprezintă o perioadă de dezvoltare în mai multe direcții, inclusiv în ceea ce privește caracterul. Este timpul propice pentru dezvoltarea limbajului, a abilităților de comunicare în general, pentru construirea de relații de prietenie care, de foarte multe ori, se păstrează pentru întreaga viață.

Cel mai important este ca el mic să se simtă în siguranță, să știe că atât acasă, cât și la grădiniță se poate simți liber și poate să își manifeste emoțiile așa cum consideră și cum a fost educat. Încrederea pe care un copil o primește în primii ani din viață din partea celor din jur este esențială, deoarece el va învăța să se bucure de calitățile cu care a fost înzestrat și își va da seama pe parcurs cum să le pună în valoare.

Adaptarea la grădiniță poate să fie un proces lent sau unul rapid, în funcție de influențele din jur, de educația primită și de suportul pe care copilul îl are. Părinții sunt primii care trebuie să acorde sprijin și să ghideze copilul, urmați de educatori și de celelalte persoane din colectiv. Orice problemă, dacă există, trebuie discutată și analizată pentru ca cel mic să se simtă mereu în siguranță și să nu dezvolte frici. Perioada grădiniței își pune amprenta pe copil pentru tot restul vieții, astfel că nu este deloc de neglijat ca această amprentă să fie una cât se poate de pozitivă. Rolul părinților este unul decisiv și ei sunt cei care pot să ajute foarte mult copilul.

 

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *