Obiceiuri sănătoase pe care le poate deprinde cel mic

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Copiii care cresc având obiceiuri sănătoase tind să le respecte și în viața de adult. Nu numai că niște obiceiuri sănătoase creează un mediu eficient de dezvoltare pentru cei mici, însă ajută și la responsabilizarea lor și la apariția unei rutine. Cum îi ajutăm însă pe cei mici să dezvolte obiceiuri sănătoase încă de la cele mai fragede vârste?

Iată câteva metode prin care juniorul tău poate deprinde obiceiuri sănătoase și care sunt acestea:

În primul rând, creează-i copilului tău două programe de joacă: unul zilnic mai scurt, în care se poate juca cu jucăriile sale preferate, și unul săptămânal mai lung, în care să jucați împreună jocuri inteligente, de societate, jocuri care să îi pună imaginația și gândirea critică la contribuție. Pe mami.md găsești jocuri care vă vor provoca pe amândoi să vă concentrați la maximum, însă sunt și o modalitate bună de destindere pentru tine. Mai mult de atât, așa poți să generezi și o conexiune puternică între voi doi.

Apoi, învață-l cât e de important să citească. Citiți împreună și încurajează-l să o facă și singur, mergeți și alege ce cărți vrea de la librărie/bibliotecă, astfel încât să o facă cu drag. Nu îi prezenta cititul ca pe o obligație. Un alt obicei sănătos pe care îl poate deprinde juniorul tău este legat de timpul lui de dinainte de culcare; propuneți-vă ca în fiecare seară să citiți cel puțin 15 minute înainte de a vă culca.

Ce va contribui la starea de bine a juniorului tău în timp este și limitarea folosirii ecranelor digitale; încearcă să limitezi timpul pe care îl petrece online. Și asigură-te că timpul pe care totuși îl petrece e de calitate – Internetul este o resursă grozavă dacă reușești să o folosești cum trebuie. Poți să îi propui activități online educative, clipuri interesante și multe alte lucruri care îl vor ajuta pe plan personal.

Din păcate, bunele maniere nu se învață la școală. Însă un obicei pe care ar fi bine ca juniorul tău să îl deprindă este învățarea și însușirea bunelor maniere. Explică-i în detaliu de ce trebuie să salute pe toată lumea, care e ordinea tacâmurilor la masă, de ce trebuie să le cedeze locul în autobuz femeilor însărcinate sau bătrânilor. Astfel de lucruri poate nu par obiceiuri, însă, în timp, nerespectarea lor duce fix la niște obiceiuri – însă negative, de această dată.

Încurajează-i să facă sport, să bea apă și să consume fructe și legume de plăcere, nu din obligație. Da, acestea sunt obiceiuri și când sunt deprinse încă din copilărie, viața de adult va fi mult mai ușoară. Învață-i încă din copilărie să aibă un stil de viață activ și să se odihnească corespunzător. Și fă-le și tu – cei mici imită comportamentul părinților, așa că juniorul tău va face întocmai ce vede la tine. Dacă tu bei sucuri carbogazoase zilnic și te culci de-abia în zori, va înțelege că așa e corect și va face la fel.

Un obicei bun care trebuie deprins din copilărie este recunoștința. Învață-i pe cei mici să țină evidența mental sau într-un carnețel a lucrurilor pentru care sunt recunoscători, începând de la lucrurile cele mai mici. Nu trebuie să fie nimic spectaculos, însă trebuie să faceți din asta un obicei constant, poate chiar o activitate de familie, în care să spuneți fiecare motivele pentru care sunteți recunoscători în acea zi/săptămână.

În final, orice obicei sănătos pe care ai vrea ca cel mic să îl deprindă trebuie să treacă înainte prin „mâinile” tale – el va face orice vede la părinți, asta pentru că cei mici se nasc știind că mama și tata sunt modele de așa da. Învață-l încă din copilărie lucrurile care crezi că îl vor ajuta în viața de adult, acele obiceiuri care îi vor face viața nu neapărat mai ușoară, însă mai pozitivă, sănătoasă și plină de recunoștință.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *