Rochițe botez

Dacă cândva, cu mult timp în urmă, pregătirea pentru botezul unui copil era mai simplă, mai minimalistă, și se punea accent mai degrabă pe actul religios al creștinării, în zilele noastre lucrurile s-au schimbat. Acum părinții și nașii își doresc ca botezul micuțului să fie și festiv deopotrivă, iar tot ce presupune detalii este pus în valoare.

Fiecare etapă este gândită și organizată în așa fel încât să fie și estetic, nu doar necesar. Așa cum este cazul hăinuțelor de botez, piesă centrală în organizarea oricărui botez. Pe vremuri, un set de haine simple, de genul unui combinezon de bebeluși și niște scutece erau suficiente. Eventual, se mai procura un rând de îmbrăcăminte pentru cel mic, la băița de a doua zi și cam asta era tot. În mod tradițional, copilul trebuia să fie botezat în haine noi, albe și nu altă culoare, spre a face referire la puritate și curățenie sufletească.

Cu trecerea timpului, lucrurile s-au modificat, părinții și nașii au devenit tot mai pretențioși în ceea ce privește vestimentația celui mic, dorind să fie mai mult pus în valoare evenimentul chiar și prin acest aspect. Albul hăinuțelor s-a transformat în culori pastel, ca să se păstreze totuși ideea inițială, dar să fie și puțină culoare. În vreme ce locul banalele hăinuțe simple pentru bebeluși de odinioară a fost luat de ținute din ce în ce mai complexe, mai sofisticate și accesorizate, în multe rânduri.

Trebuie ținut cont de faptul că în prezent botezul unui copil este urmat și de o petrecere care se desfășoară acasă sau la restaurant. În astfel de ocazii, părinții sau nașii își doresc ca bebelușul să fie îmbrăcat frumos, festiv, ca un adevărat personaj principal ce se află. Poate și acesta este un motiv pentru care îmbrăcămintea de la botez a devenit atât de importantă și s-a nuanțat atât de mult.

În alegerea vestimentației celui micuț se are în vedere în primul rând sexul lui, pentru a alege o culoare potrivită. Dacă este vorba de o fetiță, culoarea hăinuțelor sale poate avea culori ca roz, piersică sau galben deschis. Mai nou, se merge mult pe modelul rochițe botez care le fac pe fetițe să arate ca niște mici prințese. Pentru ținuta unui băiețel, se va merge pe bleu sau verde deschis, așa după cum se obișnuiește.

Rochițe botez sunt procurate de nași, conform tradiției, însă se acceptă și situațiile în care  ținuta este aleasă de părinți dacă țin mult la acest lucru. Sunt cazuri în care părinții au o preferință anume la culoarea aleasă sau un anumit model de outfit. Mai ales atunci când vine vorba de fetițe, pretențiile sunt mai mari mai ales din partea mamelor care vor să-și vadă micuța în postura și imaginea cea mai frumoasă. Poate fi o alegere dificilă alegerea unei ținute potrivită pentru o fetiță. Oferta magazinelor din ziua de azi este foarte vastă și mulți se simt pierduți în fața unei game atât de largi.

Rochițe botez pot fi simple, clasice, elegante, tradiționale cu motive populare sau chiar amuzante. Există la ora actuală un impresionant număr de modele de rochițe botez, unele chiar destul de sofisticate, cu multe detalii, gen năsturași, vestuțe, confecționate din satin, catifea, tul.

Mulți se încântă la vederea unei astfel de rochițe, mai ales pentru o eventuală ședință foto sau filmare, așa cum se procedează în unele cazuri. Atenție totuși să nu fie prea incomodă copilului sau să fie prea dificil de îmbrăcat. De aceea, este bine să fie aleasă o rochiță cu un singur sistem de închidere simplu, de genul unui fermoar și atât.

De asemenea, foarte important, trebuie ținut cont de mărimea rochiței respective. Copiii cresc repede și dacă hainele sunt cumpărate cu prea mult timp înainte, există riscul ca ele să nu-i mai vină fetiței și nu vrea nimeni o așa situație neplăcută.

Multe magazine de profil, mai ales online, vând seturi complete de îmbrăcăminte în care sunt incluse și pantofiori, șosete, batiste, bentițe sau păturici, toate în aceeași linie cu modelul rochiței de botez. Aspect ce scutește de efortul cumpărăturilor și se pot găsi toate într-un singur loc.

Sunt familii în care există tradiția ca o rochiță să fie păstrată și purtată de membrii săi, mai multe generații la rând. Într-o atare situație este bine ca rochițe botez să fie verificate dinainte dacă sunt în stare bună și dacă se potrivesc ca mărime. Apoi ar fi indicat ca rochițe botez să fie spălate înainte de eveniment. Acest lucru este valabil și în cazul în care este nou cumpărată, nu se știe în ce condiții a fost depozitată și cum a fost manevrată înainte de achiziționare. Nimeni nu vrea să riște sănătatea copilului și mai ales în timpul unui astfel de eveniment important.

Design-ul rochiței de botez cade în sarcina părinților sau a nașilor. Dacă este vorba despre un botez tematic, rochițe botez va păstra tonul propus de familie. Petrecerea de după botez va avea o temă centrală în jurul căreia se încadrează aproape tot. Deci micuța va trebui să fie îmbrăcată păstrând linia și elemente importante din tema aleasă. Aici sunt multe cazurile în care mama vrea să fie în același ton cu fiica. Așa că vor fi două rochii, una pentru mamă și una pentru fetiță, asemănătoare ca model și de aceeași culoare. Cea mică va arăta minunat cu siguranță, iar mămica se va simți și ea cumva într-o legătură mai puternică cu fetița sa.

Materialul din care sunt confecționate rochițele de botez este variat. Depinde ce își dorește fiecare: ceva comod, simplu, confortabil sau elegant, prețios, inedit sau de prințesă. Poate fi vorba de bumbac, in, mătase, dantelă, satin, tul, tafta, organza, catifea, etc. Cu toate acestea, se recomandă acele materiale prietenoase cu pielea bebelușului, în care acesta să se simtă confortabil și să nu afecteze pielea extrem de sensibilă.

Ca și model, ele pot fi inspirate din cele de balerină, cu tutu sau tul, de prințesă, cu dantelă, broderii. La fel de bine, pot fi inspirate din portul tradițional românesc. Toate acestea pot fi accesorizate adorabil cu poșetuțe, săculeți, bentițe din broderie și pantofiori, botoșei, bentițe cu broderie sau băsmăluță, pantofiori asemănători opincuțelor, pentru cele populare.

Culorile sunt deschise, pastelate, uni, dacă se dorește ceva minimalist sau cu imprimeuri florale, geometrice, fluturași, buburuze, steluțe, buline, îngerași, ursuleți sau personaje din desene animate dacă se dorește ceva mai ludic, în ton cu vârsta copilăriei. În această privință se poate ține cont de preferințele părinților care pot alege o anumită culoare la care țin mult sau care poate avea o semnificație specială în familia respectivă.

În funcție de anotimpul în care se face botezul, rochițe botez pot fi fără mâneci, cu mâneca scurtă sau cu mâneci lungi. La fel și materialul va fi subțire, vaporos pentru un sezon cald sau mai grosuț, din bumbac, catifea pentru sezonul mai rece. Iarna se adăugă rochiței și un paltonaș mai gros și ceva de pus pe cap.

Dar să vedem care sunt tendințele și preferințele actuale în materie de rochițe de botez. Sunt preferate îndeosebi rochițele de tip prințesă, diafane, cu tutu, tul sau cu broderii deosebite. La acestea, materialele folosite sunt voal, satin, organza, catifea sau dantelă. Se pune mult accent și pe detalii, accesorii precum gulerașele delicate, albe, cu broderie sau tivuri colorate, aplicațiile pe organza, bentițele de pus pe cap cu pampon din voal sau cu broderie,  căciulițe, pălării, vestuțe, bolero, poșetuțele asortate cu restul ținutei și, nu în ultimul rând, pantofiori, botoșei, cizmulițe care desigur că vor păstra linia rochiței.

Pentru cei care doresc un look prețios ținutei, sunt în mare vogă voaletele cu pene și cu perle sau strasuri ce vor fi asortate unei rochițe la fel de elegante, din voal, satin sau cu dantelă. De multe ori, așa cum știm, detaliile fac diferența, așa că accesoriile au o importanță deosebită ce subliniază caracterul festiv și completează în același timp rochițe botez.

Așadar, în majoritatea cazurilor nu lipsesc fundițele, panglicile, aplicațiile pe material în formă de flori, fluturași, perluțe, chiar și pene în funcție de modelul ales. Fiind vorba de fetițe, vestimentația poate fi foarte permisivă, plină de imaginație, culoare și accente, detalii numeroase. Totul ține doar de stilul ales pentru botez de către ce-l organizează, dacă preferă unul simplu, restrâns, sau unul cu fast, în care fetița să fie regina balului.

Sunt la modă culori ca roz deschis, roz șters, alb (care încă se menține în preferințe) sau culoarea piersicii, mai puțin roșu sau culori mai închise. Rozul este folosit mai ales pentru rochițele de prințesă. Fiind o culoare mai tare, roșul se regăsește doar la mici accesorii, precum o fundiță, o broderie pe margine sau un cordon, brâu, în cazul rochiilor tradiționale românești. Se folosește mult și albul, ca o reminiscență a tradiției originale și îl găsim mult la rochițele de balerină.

De asemenea, se poartă ținutele complete care includ toate accesoriile pentru a fi siguri că totul se potrivește perfect. De altfel, este și mai comod să achiziționezi toată ținuta din aceeași sursă, fără să fie nevoie să se bată zeci de magazine pentru a cumpăra tot ce trebuie. Pe de altă parte, design-ul gata realizat, complet va fi cu siguranță unul bine asortat și fiecare piesă se va potrivi cu restul.

În acest sens, există firme specializate care pun la dispoziție un întreg trusou asortat, cu hăinuțe, lumânarea de botez, mărturiile, prosoape, etc. La ora actuală, sunt și specialiști organizatori de evenimente care pot sfătui familia cum să procedeze și ce să aleagă în astfel de momente, dacă se dorește un eveniment cu adevărat memorabil. Aceștia pot asigura și ședințe foto sau filmări din timpul botezului, care vor imortaliza cele mai frumoase momente.

Prețurile și locurile din care pot fi achiziționate sunt de mare diversitate. Cele mai accesibile rochițe se găsesc la un preț de 40 lei, iar cele mai scumpe pot ajunge la 400 lei sau chiar 500 lei. Se pot comanda pentru a fi confecționate manual și de la o casă de modă, însă aici prețurile se negociază la fața locului.

Ca un lucru inedit, nu peste tot în lume există obiceiul ca rochițe botez a unei fetițe să fie nou nouță. Există o tradiție veche din Anglia interesantă, care spune ca rochia de mireasă a mamei să fie păstrată, iar la botezul fiicei să fie confecționată o rochiță din acest material sau o cămășuță.

 

Sorry, no posts matched your criteria.