4 motive care te vor convinge să îi oferi copilului tău jucării din lemn

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Poate că nu v-ați gândit la asta, însă jucăriile din lemn ajută copilul să își dezvolte abilități necesare pentru viață și sprijină totodată creșterea sa armonioasă. Deși rafturile magazinelor sunt pline cu fel și fel de jucării stridente, distractive și, în mare parte, electronice, jucăriile din lemn sunt printre cele mai recomandate chiar din primele zile de viață ale micuțului.

Sunt nenumărate modalități prin care jucăriile din lemn contribuie la dobândirea a cât mai multe abilități fizice și cognitive:

Jucăriile din lemn dezvoltă abilitatea de a rezolva probleme. Printre proprietățile pe care le dețin, iată că jucăriile din lemn au, de asemenea, capacitatea de a sprijini rezolvarea problemelor. Pentru început, copiii pot folosi jucării din lemn pentru a învăța funcțiile matematice de bază, și anume adunarea și scăderea. Totodată, jucăriile din lemn pot fi folosite pentru a crea puzzle-uri logice pe care cei mici le pot rezolva, dar și turnuri care trebuie numaidecât să reziste la diferitele forțe care acționează asupra lor sau modele mai elaborate care reprezintă diferite probleme mai avansate de matematică sau de știință. Deoarece jucăriile din lemn a forme și dimensiuni mai generale, copiii vor trebui să rezolve tot felul de probleme pentru a afla cum pot integra acele jucării în anumite scenarii. Dacă ne gândim la jucăriile moderne, acestea vin deja cu tot felul de instrucțiuni pe care copilul trebuie să le urmeze. Odată jocul rezolvat, copilul se va plictisi de acea jucărie și va dori alta nouă. În schimb, jucăriile din lemn pot fi folosite în scenarii aproape nelimitate.

Jucăriile din lemn îmbunătățesc coordonarea mâini-ochi. Dată fiind forma lor generală, jucăriile din lemn îi ajută pe copii să își dezvolte coordonarea mâini-ochi. Unele activități, cum ar fi construirea unor turnuri din blocuri de lemn, așezarea cu grijă a pieselor, astfel încât turnurile să nu se răstoarne sau realizarea unui șirag din mărgele din lemn solicită copiilor să fie atenți la distanță și amplasare. De asemenea, jucăriile din lemn îi ajută pe copii să înțeleagă mai bine concepte precum „sus”, „jos”, „lângă”, „dedesubt”, „deasupra”, și așa mai departe. Când rezolvă puzzle-uri sau creează tot felul de modele folosind jucării din lemn, cei mici își dau seama vizual dacă piesele se potrivesc, ceea ce îmbunătățește coordonarea mâini-ochi.

Jucăriile din lemn dezvoltă abilitățile motorii fine. Pe măsură ce copiii manipulează jucăriile din lemn, ei își dezvoltă abilități motorii fine. Trebuie să ne gândim la faptul că jucăriile din lemn au diferite forme și dimensiuni și nu sunt fabricate pentru a se potrivi mânuțelor copiilor, așa că cei mici pot părea destul de stângaci când se joacă cu jucăriile din lemn. Poate că sunt mai greu de manipulat, însă jucăriile din lemn impun copiilor să vină cu diferite modalități prin care pot apuca și manipula jucăriile pentru a se potrivi exact așa cum vor ei. Bebelușii și copiii de vârstă mică pot lucra la abilitățile de bază, cum ar fi să apuce blocuri și jucăriile mai mari din lemn, în timp ce preșcolarii și copiii de vârstă mai mare pot folosi mărgelele, formele și bastoanele din lemn pentru a se concentra asupra unei înțelegeri mai fine, cum ar fi să răsucească încheietura mâinii și alte abilități motorii-cheie.

Jucăriile din lemn sunt tactile. Spre deosebire de jucăriile ușoare din plastic, foarte multe jucării din lemn au un pic de greutate. Tocmai această greutate poate fi deosebit de benefică pentru copiii care prezintă întârzieri în dezvoltarea motricității lor fine sau pentru cei cu tulburări senzoriale, deoarece jucăriile mai grele îi ajută să își simtă mișcările pe măsură ce se joacă. Proprietatea tactilă a jucăriilor din lemn înseamnă, de asemenea, că cei mici trebuie să se gândească mai mult și să investească mai multă energie în timp ce se joacă și învață. De exemplu, roțile unei mașini de jucărie din lemn s-ar putea să nu se miște la fel de ușor ca cele ale unei mașini metalice sau din plastic, determinând copiii să aplice mai multă forță pentru a o deplasa.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *