Ursitoare botez

De ceva timp, a devenit o adevărată modă să aduci ursitoare la botezul propriului copil. Din ce în ce mai mulți părinți apelează la închirierea unor persoane de sex feminin, care joacă rolul unor ursitoare botez ce vor rosti vorbe și urări de bine pruncului nou botezat. Cele mai multe vedete de pe la noi nici nu mai pot concepe aproape botezul noului lor născut. Dar ce înseamnă ursitoarele, mai exact, și de unde provine acest obicei?

Tradiția ursitoare botez, una foarte veche ce vine din mitologia greacă

Cu toții am citit sau am auzit în copilărie de ursitoare botez, din cărțile de povești sau din basmele povestite de  bunici la gura sobei. Ursitoare botez provin dintr-o tradiție foarte veche, precreștină, și erau considerate niște ființe magice care aveau menirea să prevestească soarta bebelușului. Credința populară spune că soarta proorocită de ele se îndeplinește aproape întotdeauna. De regulă, în mitologia poporului rămân, ele veneau în număr de trei la pătuțul sau în camera celui mic, la trei zile după naștere, și îi rostesc destinul. Aceasta pentru că exista o credință că soarta omului este hotărâtă încă de la naștere. Cele trei simbolizau în fapt nașterea, viața și moartea. Conform tradiției, fiecare dintre ursitoare botez avea un rol bine definit: prima ținea furca și fusul, a doua torcea fusul, iar a treia îl întrerupea. Cel mai probabil, mitul ursitoarelor de botez provine din mitologia greacă, unde ele erau numite ”moirae”. Moirele erau cunoscute de greci ca fiind fiice ale lui Zeus și zeiței Themis și care controlau destinul oamenilor de la naștere până la moarte. Puterea lor era foarte mare, atât de mare încât până și zeița Hera se temea de ele.

În mitologia populară românească, ursitoare botez erau trei fete mari, curate, nepătate și nemuritoare. După unele credințe, prima care ținea furca și fusul se numea Ursitoarea, a doua Soarta (cea care prezice destinul) și ultima Moartea (cea care stabilește când și cum se oprește firul vieții). Se mai spunea că odată ce menirea era înscrisă în Cartea Sorții, nimic nu mai putea fi schimbat decât cu foarte mare efort. Menirea pe care o făceau ursitoarele se numea ursită, iar ea depindea de dispoziția ursitoarelor, de ceasul bun sau rău al nașterii și de ceea ce făcuseră părinții în viață până atunci.

Se credea că ursitoare botez erau îmbrăcate cu rochii lungi, albe, însă cea mai mare dintre ele purta o blană de aur și avea la brâu o furcă. În basmele vechi, populare se menționează uneori că ursitoarele sălășluiau într-un palat neasemuit, la capătul pământului și unde ardeau multe candele. Fiecare candelă aprinsă reprezenta viața unui om. În anumite basme populare, se mai pomenește de părinți care la auzul proorocirii ursitoarelor, încearcă să schimbe destinul prin rugăminți adresate acestor ființe mitice. Dar rugămințile părinților nu aduc mereu fericirea dorită. Însă în cele mai multe cazuri, ceea ce trebuia să se întâmple se intâmpla, pentru că așa stabiliseră ursitoarele.

În unele regiuni ale țării, părinții încearcă îmbunarea lor. În Transilvania, de exemplu, se spune că ursitoarele trebuie să găsească în camera copilului sare, pâine și un caier cu lână, pentru a fi binevoitoare. În Moldova, Banat și Țara Românească se pregătește chiar un fel de ”cină a ursitoarelor” ce conținea pâine, vin, găini și trei bănuți. De asemenea, în zona Bucovinei, timp de opt zile de la naștere, părinții copilului sunt veseli și evită tristețea, pentru ca starea de spirit bună să fie transmisă și ursitoarelor și să aducă cu ele o ursită fericită.

Ursitoare botez moderne

Iată însă că în vremuri moderne tradiția a fost reinventată într-o modalitate actuală. De acum câțiva ani, tradiția a fost adusă în planul vieții moderne, iar ursitoarele de botez au fost readuse la viață cu ajutorul unor persoane reale. Față de obiceiul vechi în care ursitoarele erau ființe mitice ce erau așteptate, acum rolul lor este jucat de femei în carne și oase. Mai exact, părinții copilului apelează la femei, de regulă actrițe sau cu talent actoricesc, care îmbrăcate ca atare, întruchipează ursitoarele ce aduc urări de bine și vor sorti cele mai alese virtuți copilului.

Cu alte cuvinte, ursitoare botez s-au mutat în secolul XXI, au o viață normală, doar că joacă un rol pe care și-l doresc părinții la începutul de viață al micuțului lor. O fi un dram de adevăr în povestea ursitoarelor de la botez sau nu, nu știm sigur, dar cert este că legenda s-a împletit cu modernitatea, iar unii aduc în scena botezului pruncului lor un astfel de ritual. Poate o fac și pentru divertisment, pentru punerea în scenă în sine care atrage sau pur și simplu pentru a condimenta petrecerea botezului cu puțin fast.

Așadar la petrecerea de după botez, sunt aduse trei fete sau femei, costumate în ursitoare ce joacă o scenetă veselă, chiar ezoterică sau astrologică, timp de aproximativ jumătate de oră. În timpul scenetei, versurile recitate și replicile sunt inspirate din tradiția populară și adaptate la condițiile vieții din zilele noastre. Dacă este bine pus la punct și bine interpretat, momentul poate fi unul de basm, de spiritualitate și bună dispoziție chiar.

Ursitoare botez, la mare căutare

Putem spune că fenomenul ursitoare botez a căpătat amploare în ultima vreme, drept urmare și oferta a apărut pe piața specifică. Tot mai multe actrițe de la teatru au început să se îndeletnicească și cu așa ceva, iar multe firme care se ocupă de organizări evenimente de genul botezurilor vin în întâmpinarea clienților lor și cu ”ursitoare” la pachet.

Dacă sunt foarte talentate, ursitoarele pot avea rolul unor adevărate animatoare în cadrul petrecerii, însuflețind atmosfera și aducând, în același timp, un accent de magie evenimentului. Acum, ursitoarele moderne îndeplinesc ritualul cu ajutorul unor melodii alese dinainte și a unui decor specific. Dacă sunt prezenți și alți copii la masa de botez, această punere în scenă poate face deliciul puștilor. Pentru că ce poate fi mai fascinant pentru ei decât să vadă zâne din povești în fața lor manifestându-se?

Chiar și adulții pot fi vrăjiți de atmosfera feerică, costumele și reprezentația ursitoarelor ce îi va face să pășească în lumea basmelor.

Atenție la calitatea actului artistic!

Pentru cei care își doresc ursitoare la botezul micuțului lor, este bine să se intereseze dinainte de firme care asigură așa ceva și să verifice calitatea actului. Dacă tot se vrea un atare moment, este bine să fie executat frumos și într-o oarecare concordanță cu tradiția, chiar dacă este adaptat vremurilor noastre. Nu își dorește nimeni ca un ritual minunat ca acela al ursitoarelor să fie transformat într-un bâlci de proastă calitate. Dacă este să existe în cadrul botezului, să fie cel puțin OK, altfel nu mai are rost. Persoanele care execută rolul trebuie să aibă un talent artistic și un joc actoricesc bun, la fel  costumația și muzica. Așa cum se întâmplă la nunți când este aleasă formația de muzică și repertoriul ei, poate și în acest caz este benefic să se verifice dinainte și să fie ales un spectacol de bună calitate, pentru a evita situații neplăcute.

Un adevărat show

Spre deosebire de trecut, când ursitoarele puteau fi într-o dispoziție proastă sau stabileau o ursită mai nefericită, acum ursitoarele sunt mereu într-o dispoziție excelentă, oferă în jur numai zâmbete. În plus, ele aduc numai urări de noroc, sănătate, legate de înțelepciune sau abilități sociale, frumusețe fizică, respect, iubire, familie.

Textele rostite sunt ritmate, iar ursitoarele de botez pot avea și o personalitate aparte fiecare dintre ele. Personalitatea fiecăreia va influența darurile aduse bebelușului. Textele interpretate pot fi personalizate sau să sufere modificări cu puțin timp înainte de momentul propriu-zis, în funcție de preferințele părinților. De aceea este foarte importantă prezența de spirit a ursitoarelor, care se pot adapta rapid în teren. Dacă modificările aduse sunt mai numeroase, firmele cer un cost suplimentar.

Specialiștii în domeniu spun că există un text standard, la care se pot adăuga modificări. De regulă, este 60% text standard și 40% improvizație de moment. În afară de doleanțele părinților, schimbările mai sunt făcute și în funcție de ambianță, audiență sau participarea invitaților la spectacol.

Pentru diversitate, poate exista și o a patra ursitoare, care este una rea. Dar ea va fi redusă la tăcere spre finalul show-ului de celelalte ursitoare, pentru că binele învinge mereu răul, nu-i așa? Ursitoarele rele sunt, în general, lăsate la opțiunea clienților, dacă vor sau nu să existe una în cadrul scenei.

De asemenea, textul de bază cu modificări sau fără este întotdeauna orientat spre optimism, motivație, fericire. Și este normal să fie așa, într-un fel. Doar ce părinte ar plăti niște ursitoare care sunt ursuze și prevestesc de rău? De altfel, în multe cazuri, nu prea există ideea de prezicere, ci mai degrabă de urări pozitive.

Dar sunt și situații în care ursitoarele de la botez să vină cu un text adaptat și personalizat la momentul nașterii copilului. În acest caz, se va ține cont de ziua, ora și anul nașterii celui mic și se va modifica textul în funcție de datele astrologice, păstrându-se in acest fel și tradiția proorocirii. Ursitoarele vor aduce cu ele și harta numerologică și astrală așa cum este hărăzită pruncului. Dar chiar și așa, se vor evita aspectele negative și se va păstra tonul optimist.

De obicei, textele sunt concepute în colaborare cu persoane talentate la scris, eventual scenariști, iar la firmele care se respectă, unul dintre ei este specializat în mitologie și motive românești. Ideal este să se urmărească firul poveștii tradiționale a ursitoarelor din folclor, iar la final să fie o combinație între realitate și basm, condimentat cu ceva divertisment.

Cu un cost mai substanțial, se poate solicita la cerere un animator în plus pe lângă ursitoare, un îngeraș, tun de confetti la final, mașină de baloane sau organizarea unui atelier de creație pentru copii.

A devenit atât de indrăgit spectacolul, încât el a fost extins și la tăierea de moț sau ruperea de turtă, nu doar la botez, așa cum era inițial.

Cât te costă ursitoare botez?

Trebuie știut că în cele mai multe cazuri, ele se închiriază cu ceva timp înainte prin intermediul unei firme de profil. Prețurile standard nu sunt chiar mici având în vedere că sunt incluse costumele, un minim décor sau coloană sonoră și un număr minim de trei personaje principale. Pentru un spectacol standard, cu urări de bine și fără cereri suplimentare costul este de 300 lei, iar pe măsură ce pachetul este mai cu pretenții poate ajunge la 500-600 lei. Prețurile pot crește și la 900-1000 lei, în funcție de preferințele părinților și complexitatea actului artistic.

 

 

 

 

 

Sorry, no posts matched your criteria.